Tuesday, February 2, 2010

Epilog Sebuah Kehidupan...

Share
Epilog Sebuah Kehidupan...

Jangan tertarik kepada seseorang kerana rupa parasnya, sebab rupa paras dapat menyesatkan. Jangan pula tertarik kepada kekayaannya kerana kekayaan dapat musnah. Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum, kerana hanya senyuman yang dapat membuat hari- hari yang gelap menjadi cerah. Semoga kamu bertemu dengan orang seperti itu.
 • Ada saat-saat dalam hidup ketika kamu sangat merindukan seseorang sehingga ingin hati menjemputnya dari alam mimpi dan memeluknya dalam alam nyata. Semoga kamu bermimpikan orang seperti itu.
 • Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan, pergilah ke tempat-tempat yang kamu ingin pergi. Jadilah seperti yang kamu inginkan, kerana kamu hanya memiliki satu kehidupan dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal yang ingin kamu lakukan.
 • Semoga kamu mendapatkan kebahagiaan yang cukup untuk membuatmu bahagia, dugaan yang cukup untuk membuatmu kuat, kesedihan yang cukup untuk membuatmu tabah, pengharapan yang cukup untuk membuatmu bahagia dan wang yang cukup untuk membeli hadiah-hadiah.
 • Ketika satu pintu kebahagiaan tertutup, pintu yang lain masih terbuka. Tetapi seringkali kita terpaku terlalu lama pada pintu yang tertutup sehingga tidak dapat melihat pintu lain yang terbuka untuk kita.
 • Sahabat terbaik adalah dia yang dapat duduk berayun-ayun di beranda bersamamu, tanpa mengucapkan sepatah katapun , dan kemudian kamu meninggalkannya dengan perasaan telah bercakap-cakap lama dengannya.
 • Sungguh benar bahawa kita tidak tahu apa yang kita miliki sampai kita kehilangannya, tetapi sungguh benar pula bahawa kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki sampai kita mendapatkannya.
 • Pandanglah segala sesuatu dari kacamata orang lain. Apabila hal itu menyakitkan hatimu, sangat mungkin hal itu menyakitkan hati orang lain juga.
 • Kata-kata yang diucapkan sembarangan dapat menimbulkan perselisihan. Kata-kata yang kejam dapat menghancurkan suatu kehidupan. Kata-kata yang diucapkan pada tempatnya dapat meredakan ketegangan. Kata-kata yang penuh cinta dapat menyembuhkan dan membahagiakan.
 • Penerimaan cinta sejati adalah membiarkan orang yang kita cintai menjadi dirinya sendiri, dan tidak memintanya berubah menjadi gambaran yang kita inginkan. Jika tidak, kita hanya mencintai pantulan diri sendiri yang kita temukan di dalam dirinya.
 • Orang yang paling bahagia adalah orang yang tidak selalu memiliki kesemua kesempurnaan dan terbaik, tetapi mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya.
 • Mungkin Tuhan menginginkan kita bertemu dengan beberapa orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu.
 • Hanya diperlukan waktu seminit untuk berkenalan dengan seseorang, sejam untuk mengenalinya, sehari untuk menyukainya, dan sebulan untuk menyintainya tetapi kita memerlukan seumur hidup kita untuk melupakan seseorang.
 • Kebahagiaan tersedia bagi mereka yang menangis, mereka yang disakiti hatinya, mereka yang mencari dan mereka yang mencuba. Kerana hanya mereka itulah yang menghargai pentingnya orang-orang yang pernah hadir dalam hidup mereka.
 • Cinta adalah jika kamu kehilangan rasa, gairah, romantik dan masih tetap mempedulikan padanya.
 • Hal yang menyedihkan dalam hidup seseorang adalah ketika kamu bertemu seseorang yang sangat bererti bagimu dan mendapati pada akhirnya bahawa tidak demikian adanya dan kamu harus melepaskannya.
 • Cinta dimulai dengan sebuah senyuman, bertumbuh dengan sebuah ciuman dan berakhir dengan titisan air mata.
 • Cinta datang kepada mereka yang masih berharap sekalipun pernah dikecewakan, kepada mereka yang masih percaya sekalipun pernah dikhianati, kepada mereka yang masih mencintai sekalipun pernah disakiti hatinya.
 • Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, tetapi lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang dan tidak pernah memiliki keberanian untuk mengutarakan cintamu kepadanya.
 • Masa depan yang cerah selalu tergantung pada masa lalu yang dilupakan. Kamu tidak akan dapat hidup dengan baik jika kamu tidak melupakan kegagalan dan sakit hati di masa lalu.
 • Jangan pernah mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mahu mencuba, jangan pernah menyerah kalah jika kamu masih sanggup berdepan, jangan pernah mengatakan kamu tidak mencintainya lagi jika kamu masih tidak dapat melupakannya.
 • Memberikan seluruh cintamu kepada seseorang bukanlah jaminan dia akan membalas cintamu. Jangan mengharapkan balasan cinta, tunggulah sampai cinta berkembang di hatinya, tetapi jika tidak, berbahagialah dengan cinta yang tumbuh di hatimu.
 • Ada hal-hal yang sangat ingin kamu dengar tetapi tidak akan pernah kamu dengar dari orang yang kamu harapkan untuk mengatakannya. Namun demikian, janganlah pekakkan telinga kamu dari mendengar dari orang yang mengatakannya dengan sepenuh hati.
 • Waktu kamu lahir, kamu menangis dan orang- orang di sekelilingmu tersenyum. Jalanilah hidupmu sehingga pada waktu kamu meninggal, kamu tersenyum dan orang-orang di sekelilingmu menangis. Itulah epilog sebuah kehidupan manusia.

Untuk Membaca Lain-Lain Topik Di Blog Ini, Sila Klik Link Di Bawah:

The Scribble Of My Life : List of Blog's TopicNote : Utk hari jugak, CELCOM BROADBAND masih lg kesiputan dan tersangkut-sangkut ... huhuhu


Keywords: love pictures, love poems, the meaning of love, love words, love quizzes, love quote, love horoscopes, love icons, love stories, puisi cinta, cinta sejati, cinta sayang, tentang cinta, cerpen cinta, cinta itu, persahabatan dalam islam, persahabatan sejati, persahabatan dan cinta, persahabatan puisi, persahabatan adalah, persahabatan menurut islam, persahabatan yang baik, persahabatan jadi cinta, sahabat sejati, kawanku, kawan baru

No comments: